Anlaşmalı boşanma ve Şartları

img

Anlaşmalı boşanma ve Şartları

Anlaşmalı boşanma Türk Medeni Kanunu m.166/3’de tanımlamıştır.

Kanunun bakış açısına göre aslında bir boşanma davası türü değil boşanma sebebidir. Kanun boşanma sebeplerini “zina” “hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış” “suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme” “terk” “akıl hastalığı” ve “evlilik birliğinin temelinden sarsılması” olarak saydıktan sonra “evlilik birliğinin temelinden sarsılması” nedenine dayalı olarak ve hakime çok az takdir hakkı bırakan özel bir düzenleme getirmektedir.

Buna göre evlilik en az bir yıl sürmüş ise taraflardan birinin açtığı davada talebin kabul edilmesi veya eşlerin birlikte başvurması halinde ortak hayat yani evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanmanın mali sonuçları ve çocukların velayetleri hakkında taraflarca yapılacak düzenlemeyi aile mahkemesi uygun bulur taraflar da serbest iradeleri ile bu düzenlemeyi hâkim karşısında onaylar ve boşanma taleplerini yinelerlerse hakim bu düzenleme şartlarına uygun olarak tarafları boşar.

Şu halde anlaşmalı boşanmak için şartlarına uygun olarak hazırlanmış bir anlaşmalı boşanma protokolü ile boşanma davası açmak ve hakim huzurunda tarafların bu boşanma protokolüne uygun olarak boşanma isteklerini hür bir biçimde beyan etmeleri gerekmektedir. Tabi bu arada evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması da gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanmanın gerekçeli kararın hazırlanması ve tebliğe verilmesi veya tebliğ alınması, kesinleştirilmesi ve ilgili nüfus müdürlüğüne şerh verilmesi gibi değişik hukuki süreçleri bulunmaktadır.

Denizli boşanma avukatları genel olarak anlaşmalı boşanma talep eden müvekkillere kanunun tanımladığı şartlara uygun, aile mahkemesi hakimlerinin onaylayabileceği ve aynı zamanda karşı tarafın da benimsediği bir boşanma protokolü hazırlar, yine Türk Medeni Kanununun ve HMK’nın aradığı şekil şartlarına uyan bir boşanma davası dilekçesi hazırlayarak mahkemeye başvurur.

Boşanma avukatı tarafları anlaşmalı boşanmanın olumlu ve olumsuz yanları, mahkemede kabul edilebilirliği, velayet, kişisel ilişki tesisi, nafaka ve tazminat, mal paylaşımı gibi sonuçları üzerinde aydınlatır.

Anlaşmalı boşanmada protokole yazılması şart olan, yazılması gerekmeyen ve yazılmaması gereken hususlar bulunmaktadır. Boşanmanın mali sonuçları, çocukların velayeti, çocukların ve eşlerin nafakaları, nafakaların artış miktarı ve mal paylaşımı gibi hukuki teknik alt yapı gerektiren bir dizi püf noktaları bulunmaktadır. Bu önemli ayrıntıların boşanma avukatı tarafından incelik ve titizlikle düşünülmesi, tarafların istem ve şartlarına uygun bir şekilde ayrıntıların üzerinde durulması ileride boşanan kişilerin problem yaşamalarının da önüne geçecektir.

Denizli Süpçin-Esen Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimize hızlı anlaşmalı boşanma konusunda hukuki yardım sağlıyoruz.


Seven Medya © 2024 AV. Adem Süpçin Hukuk Bürosu - Denizli Boşanma Avukatı. Tüm hakları saklıdır.