Evlenme Ehliyeti ve Evlenme Yaşı

img

Evlenme Ehliyeti ve Evlenme Yaşı

1.GENEL OLARAK

Toplumumuzda sık sık erken evlilikleri duymakta, çoğu zaman da yaşı küçük kişilerin “kaçma” olarak tabir edilen şekilde evlenmek maksadıyla evi terk etmeleri sebebiyle ceza avukatı olarak “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” gibi soruşturma ve davalarla muhatap olmaktayız.

Bu makalede olayın ceza hukuk boyutunu değil yalnızca Medeni Kanunumuza göre evlenme ehliyetini, evlenme yaşını, yaşı küçük kişilerin nasıl evlenebileceğini tartışacağız.

Evlenme hukuku Türk Medeni Kanunumuzda düzenlenmiş olup evlenme ehliyeti konusundaki düzenlemeler de m. 124 ve devamında düzenlenmiştir.

2.Evlenme Yaşı

Avukat olarak bize en çok sorulardan biri de 17 yaşındaki veya 16 yaşındaki birinin evlenip evlenemeyeceğidir.

a.)18 yaşını doldurmuş ergin (reşit) kişiler

Kanunumuza göre 18 yaşını doldurmuş ergin (reşit) her birey herhangi bir makamdan izin almadan özgürce evlenebilir. Ayrıca ceza hukuku açısından da sevdiği biriyle evlenmek maksadıyla kaçan kişi de rızası olduğu için birlikte kaçtığı kişi açısından herhangi bir suç durumu oluşmaz.

b.)17 yaşını doldurmuş küçükler

Kanunumuz gereği kişi temyiz kudretine yani ayırt etme yeteneğine sahip olmak şartıyla 17 yaşını doldurmakla evlenme ehliyetini kazanmaktadır. Yalnız 18 yaşını doldurmuş ve kanunen reşit sayılan kişiye karşı 17 yaşını doldurmuş kişinin evlenebilmesi için velisinin rızası gerekmektedir.

c.)16 yaşını doldurmuş kişiler

Kanunumuzda 16 yaşını doldurmuş olan kişilerin evlenebilmesi için hakim izni gerekmekte ancak hakimin bu kişinin evlenebilmesi için olağanüstü bir durum ve pek önemli bir sebebin varlığının bulunmasına gerek bulunmaktadır.

Bu olağanüstü durum ve pek önemli bir sebep genelde kadının hamile olması veya evleneceği kişinin kısıtlanması veya kısıtlanacak olması ve bu nedenle mallarının eşi tarafından idare edilmesi gerekliliğinin bulunması gibi durumlardır.

16 yaşını doldurmuş evlenmek için hakimin iznine muhtaç olan ve ayrıca olağanüstü bir durum ve pek önemli bir sebep bulunan hallerde hakim yasal temsilciyi veya veliyi dinlemektedir.

d.)16 yaşını doldurmamış kişiler hiçbir sebeple kanunun evlenemezler.

3. Kısıtlı Kişiler

Kısıtlı kişiler yasal temsilcisinin izni olmadan evlenemez.

4. Mahkeme ve Dava

Haklı bir sebep olmaksızın 17 yaşını doldurmuş ve evlenmek isteyen kişinin evlenmesine haklı bir sebep olmaksızın müsaade etmeyen ve bu sebeple evlenemeyen kişi evlenmeye izin davası açarak evlenebilir. Davada görevli mahkeme aile mahkemesidir. Ancak davada haklı bir sebebin varlığı veya yokluğu tartışılacaktır.

Aile hukuku avukatı olarak evlenmeye izin davaları konusunda müvekkillerimize hukuki yardım ve danışmanlık sağlamaktayız.

Yine 16 yaşını doldurmuş olağanüstü bir durum ve pek önemli bir sebebin varlığı nedeniyle evlenmek isteyen kişilere de hukuki yardım ve danışmanlık avukatlık hizmeti vermekteyiz.


Seven Medya © 2024 AV. Adem Süpçin Hukuk Bürosu - Denizli Boşanma Avukatı. Tüm hakları saklıdır.