img

Boşanmada Mal Paylaşımı

Boşanmayı düşünen veya boşanma aşamasındaki kişiler mal paylaşımı konusunda ihtilafa düşmekte, bazen de çiftler birlikte hukuki danışmanlık istemektedirler.

Boşanma avukatı olarak bize en çok sorulan ya da boşanma davalarında en sık karşılaştığımız sorulardan biri “boşanmada mal paylaşımı nasıl olur?” sorusudur.

Evlilikten sonra edinilen malların nasıl paylaşılacağı sorunu tabi olduğunuz mal rejimine göre farklılık arz etmekle birlikte evlenirken ayrı bir mal rejimi seçmediyseniz, Türk Medeni Kanunumuzun emrettiği mal rejimi olan edinilmiş mallara katılma rejimine tabisinizdir.

Özellikle 2002 yılından sonra evlenen çiftler edinilmiş mallara katılma rejimine tabidirler. Medeni Kanunumuz 2002 yılında değiştiğinden 2002 yılından önce evlenen kişilerin 2002 yılına kadar mal rejimi; mal ayrılığı rejimi, bu tarihten sonra ise yine edinilmiş mallara katılma rejimidir.

Boşanmada mal paylaşımı davası, mal rejiminin tasfiyesi gibi davaları açmak mümkünse de öncelikle boşanma kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Denizli adliyesinde bulunan 4 adet aile mahkemesinden birine düşecek olan (Denizli Merkez-Pamukkale veya Merkezefendi İlçelerinde oturuyorsanız) boşanma davasının kabulü kararının kesinleşmesi beklenecek sonra mal paylaşım yani mal rejiminin tasfiyesi davası kaldığı yerden yürümeye devam edecektir. Bu arada mal paylaşım davanızı önce açmadı iseniz edinilmiş mallara (taşınmaz veya taşınır araç vs.) tedbir koydurmanız örneğin evlendikten sonra alınmış bir ev var ise bu eve tedbir kararı koydurmanız veya aile konutu şerhi koydurmanız yararınıza olacaktır.

Mal rejiminin tasfiyesi davalarında öncelikle mal paylaşım veya mal rejiminin tasfiyesi ile katılma alacağının şartları varsa değer artış payı alacağının tahsili davası dava dilekçesi ile Aile mahkemesine başvuru yapmanız gerekmektedir.

Bu konuda boşanma avukatı olarak Denizli Süpçin Esen Hukuk Bürosu olarak hizmet vermekte olduğumuzu belirtmek isteriz.

Mal Paylaşım Davası’nda hukuki dille mal rejiminin tasfiyesi davasında tarafların iddia ve vakıaları dinlenecek, evlendikten sonra edinilen mallara yani edinilmiş mallar mahkeme tarafından talep doğrultusunda tespit edilecek, bu mallar üzerinde tarafların talep ve hakları var ise kişisel mallarından yapmış oldukları katkılar değer artış payı olarak düşülüp katkıyı sağlayan tarafa verildikten sonra kalan artık değer yarı oranında eşler tarafından paylaşılacaktır. Türk Medeni Kanunumuzda borçlu olan eşin ayın veya para olarak veya taksit veya erteleme hususunda istemleri ve şartları var ise bu taleplerin karşılanabileceğini de söylemek isteriz.

Büromuz Denizli ve Ege Bölgesinde mal paylaşımı ve mal rejiminin tasfiyesi davaları konusunda boşanma ve aile hukuku avukatlık hizmetleri açısından müvekkillerine etkin danışmanlık ve hukuki yardımda bulunmaktadır.

Daha fazla bilgi ve profosyonel hukuki danışma için büromuz ortaklarından Avukat Adem Süpçin veya Avukat Ali Esen’den randevu alınız. İletişim


Seven Medya © 2024 AV. Adem Süpçin Hukuk Bürosu - Denizli Boşanma Avukatı. Tüm hakları saklıdır.